Kváskový celozrnný chléb
Dokrmení kvásku
1 lžíce kvásku
120 g žitné celozrnné mouky
160 g vlažné vody
Promíchat vše v míse, kde budu dělat těsto, do polohusté hmoty
Zakrýt utěrkou a nechat kynout 12 h, nejlépe přes noc
Odebrat do skleničky 1-2 lžíce nového (dokrmeného) kvásku a nechat v lednici na příští pečení!!!
Těsto pro formu cca 40 cm - upečený chléb 1,5 kg
Dokrmený kvásek
650 g vody
800 g celozrnné mouky (žitná, špaldová – jen jedna z nich nebo obě v jakémkoliv poměru)
asi 50 g semínek (dýně, slunečnice) – nemusí být
1 lžička soli
1 lžička drceného kmínu nebo jiné koření
Příprava
Postupně promíchat všechny suroviny v husté těsto. Vložit do vymazané a vysypané formy, mokrou stěrkou těsto ve formě urovnat a nechat zakryté utěrkou kynout v troubě asi 5 hodin nebo i déle.
Po vykynutí formu zakrýt alobalem nebo poklopem. Alobal nesmí být daný těsně, aby se nezapekl do chleba. Vložit do rozehřáté trouby na 220 °C.
Peču 1 hod v režimu spodní i horní nahřívání. Po dopečení chléb vyndat z formy.
Pokud máme keramickou formu a nejlépe i s keramickým víkem, je to jednodušší. Prázdnou formu necháme společně s troubou nahřát na 220°C a pak do ní vložíme těsto. Přikryjeme víkem a necháme péct. Takto, když je keramická forma nahřátá, nemusí se už vymazávat a vysypávat a těsto se na ni nepřichytí.
Po dopečení vyndat z trouby a vyklopit na mřížku. Přikrytý utěrkou nechat na mřížce úplně vychladnout. Krájet až úplně vychladlý. Uchovávat zabalený v utěrce.