Kváskový celozrnný chléb

Kváskový celozrnný chléb celý Dokrmení kvásku

1 lžíce kvásku

120 g žitné celozrnné mouky

160 g vlažné vody

Promíchat vše v míse, kde budu dělat těsto, do polohusté hmoty

Zakrýt utěrkou a nechat kynout 12 h, nejlépe přes noc

 

Odebrat do skleničky 1-2 lžíce nového (dokrmeného) kvásku a nechat v lednici na příští pečení!!!

 

Těsto pro formu cca 40 cm - upečený chléb 1,5 kg

Dokrmený kvásek

650 g vody

800 g celozrnné mouky (žitná, špaldová – jen jedna z nich nebo obě v jakémkoliv poměru)

asi 50 g semínek (dýně, slunečnice) – nemusí být

1 lžička soli

1 lžička drceného kmínu nebo jiné koření

 

Příprava

Špaldový celozrnný kváskový chléb - detail Postupně promíchat všechny suroviny v husté těsto. Vložit do vymazané a vysypané formy, mokrou stěrkou těsto ve formě urovnat a nechat zakryté utěrkou kynout v troubě asi 5 hodin nebo i déle.

Po vykynutí formu zakrýt alobalem nebo poklopem. Alobal nesmí být daný těsně, aby se nezapekl do chleba. Vložit do rozehřáté trouby na 220 °C.

Peču 1 hod v režimu spodní i horní nahřívání. Po dopečení chléb vyndat z formy.

Pokud máme keramickou formu a nejlépe i s keramickým víkem, je to jednodušší. Prázdnou formu necháme společně s troubou nahřát na 220°C a pak do ní vložíme těsto. Přikryjeme víkem a necháme péct. Takto, když je keramická forma nahřátá, nemusí se už vymazávat a vysypávat a těsto se na ni nepřichytí.

Po dopečení vyndat z trouby a vyklopit na mřížku. Přikrytý utěrkou nechat na mřížce úplně vychladnout. Krájet až úplně vychladlý. Uchovávat zabalený v utěrce.