Špaldová celozrnná vánočka

Špaldová celozrnná vánočka Suroviny

500 g špaldové celozrnné mouky

¼  l mléka

½ kostky kvasnic

½ másla

2 lžíce lněného semínka + 6 lžic vody

80 g cukru

½ lžičky soli

80 g hrozinek namočených v rumu

3 ks badyánu

30 g loupaných nesolených mandlí

 

Příprava

Do mísy dáme mouku, uděláme v ní důlek. Do něj nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme kvasnice, poprášíme shora moukou a celé přikryjeme utěrkou. Necháme asi 30 min. nakvasit v teplé místnosti.

Připravíme si lněné želé, které používáme místo vajec. 2 lžíce lněných semínek pomeleme na kávovém mlýnku. Nasypeme do nádoby, ve které budeme mixovat a přidáme 6 lžic vody. Rozmixujeme ponorným mixérem a necháme ležet asi 20 - 30 min., aby se vytvořilo želé.

Badyán pomeleme celý v kávovém mlýnku.

Do mísy s moukou a nakvašenými kvasnicemi přidáme roztopené vlažné máslo (ne moc teplé!), 2 lžíce lněného želé, cukr, sůl a badyán. Důkladně rozmícháme a pak přidáme vymačkané hrozinky a opět důkladně rozmícháme a vytvoříme tvárné nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku. Necháme v míse kynout v teplé místnosti asi 2 hodiny.

Na vále těsto rozdělíme na 9 dílů, které postupně dlaněmi lehce rozválíme na jednotlivé „šňůry“ dlouhé podle šířky plechu. Upleteme vánočku: upleteme cop ze 4 „šňůr“ a přeneseme jej na plech na pečící papír. Pak upleteme cop ze 3 „šňůr“ a položíme na spodní cop. Nakonec upleteme cop ze 2 „šňůr“ a položíme na ty předchozí.  

Prsty vánočku trochu upravíme do požadovaného tvaru a zamáčkneme na každý hrbolek mandli (shora i z boku vánočky). Necháme pak ještě kynout bez přikrytí 30 min. Pečeme na 190 °C 30 min.

Podáváme suchou nebo s máslem.

Pokud se nám nechce plést vánočku, můžeme si rychleji vytvořit mazanec, kdy vykynuté těsto pouze uložíme na plech do tvaru kulatého bochníku.