Jahelné koláčky s mákem a povidly

cca 30 koláčků

Jahelné koláčky s mákem a povidly

Suroviny

200 g jáhel

500 ml vody

0,5 lžičky soli

100 g jemně mleté pohankové mouky

2 lžíce řepkového oleje BIO

0,5 lžičky skořice

Náplň: 1 hrnek máku + 1 hrnek švestkových povidel bez cukru

Ozdoba: hrozinky, mandle nebo jiné ořechy či semínka

 

Příprava

Jáhly v hrnci propláchneme a zalijeme dvojnásobkem vody. Osolíme a vaříme pod pokličkou na mírném ohni 20 min. Necháme vychladnout.

Přidáme pohankovou mouku, skořici a olej. Vypracujeme lepivé těsto, z kterého tvarujeme kuličky a z nich pak placičky o průměru cca 5 cm. Pro vyšší lepivost těsta (a tvarování kuliček) je třeba přidat víc vody.

Náplň vytvoříme smícháním rozemletého máku a povidel. Náplň by měla být hustá, netekoucí. Náplň umístíme na jahelný základ a nahoru jako ozdobu můžeme použít volitelně hrozinky nebo nějaké ořechy či slunečnicová semínka.

Pečeme cca 20 min. při 180°C.

Jako alternativu můžeme na náplň místo máku a povidel použít jablečné (hruškové) pyré s jakýmikoliv ořechy.