Jahelné koláčky s mákem a povidly
cca 30 koláčků
Suroviny
200 g jáhel
500 ml vody
0,5 lžičky soli
100 g jemně mleté pohankové mouky
2 lžíce řepkového oleje BIO
0,5 lžičky skořice
Náplň: 1 hrnek máku + 1 hrnek švestkových povidel bez cukru
Ozdoba: hrozinky, mandle nebo jiné ořechy či semínka
Příprava
Jáhly v hrnci propláchneme a zalijeme dvojnásobkem vody. Osolíme a vaříme pod pokličkou na mírném ohni 20 min. Necháme vychladnout.
Přidáme pohankovou mouku, skořici a olej. Vypracujeme lepivé těsto, z kterého tvarujeme kuličky a z nich pak placičky o průměru cca 5 cm. Pro vyšší lepivost těsta (a tvarování kuliček) je třeba přidat víc vody.
Náplň vytvoříme smícháním rozemletého máku a povidel. Náplň by měla být hustá, netekoucí. Náplň umístíme na jahelný základ a nahoru jako ozdobu můžeme použít volitelně hrozinky nebo nějaké ořechy či slunečnicová semínka.
Pečeme cca 20 min. při 180°C.
Jako alternativu můžeme na náplň místo máku a povidel použít jablečné (hruškové) pyré s jakýmikoliv ořechy.