Kakaovo banánový dort

14 porcí (dortová forma 24 cm)

Kakaovo banánový dort Suroviny

225 g špaldové celozrnné mouky

200 g cukru RAPADURA

75 g kakaa

1 vrchovatá lžička jedlé sody

½ lžičky soli

265 g rostlinného mléka

85 g BIO řepkového oleje

½ hrnku kokosového oleje

½ hrnku rostlinného másla ALSAN BIO

1 lžíce jablečného octa

2 lžičky vanilkového extraktu

7 banánů

 

Příprava

Korpus

Smícháme suché ingredience: 225 g mouky, 175 g cukru, 50 g kakaa, sodu a sůl a zvlášť tekuté ingredience: 265 g mléka, 85 g oleje, jablečný ocet a 1 lžičku vanilkového extraktu. Pak smícháme vše dohromady. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 180 °C 40 min.

Krém

Smícháme kokosový olej ve ztuhlém stavu, rostlinné máslo v lehce změklém stavu, 25 g cukru, 25 g kakaa a 1 lžičku vanilkového extraktu. 2-3 banány nakrájíme na kolečka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme ponorným mixérem a postupně je přimícháme do krému.

Dokončení

Po upečení korpus necháme trochu vychladnout a oddělíme od formy (z boku i ze spodu). Boční stranu formy očistíme od těsta a znovu formu s dortem uzavřeme. Na úplně vychladlý korpus rozmažeme malou vrstvu krému. Do ní na husto vedle sebe klademe široká kolečka banánů. Zbytkem krému vyplníme mezery mezi banány, přikryjeme je krémem, uhladíme povrch a zarovnáme jej do roviny s horním okrajem formy (krém by měl končit těsně pod horním okrajem formy, aby se pak nepřilepil na fólii). Zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc ztuhnout. Před krájením dortu nejprve nožem oddělíme ztuhlý dort od boční formy, teprve pak boční formu sundáme a dort nakrájíme. Vyhneme se tím popraskání ztuhlého krému.