Kakaovo banánový dort
14 porcí (dortová forma 24 cm)
Suroviny
225 g špaldové celozrnné mouky
200 g cukru RAPADURA
75 g kakaa
1 vrchovatá lžička jedlé sody
½ lžičky soli
265 g rostlinného mléka
85 g BIO řepkového oleje
½ hrnku kokosového oleje
½ hrnku rostlinného másla ALSAN BIO
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky vanilkového extraktu
7 banánů
Příprava
Korpus
Smícháme suché ingredience: 225 g mouky, 175 g cukru, 50 g kakaa, sodu a sůl a zvlášť tekuté ingredience: 265 g mléka, 85 g oleje, jablečný ocet a 1 lžičku vanilkového extraktu. Pak smícháme vše dohromady. Nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Pečeme na 180 °C 40 min.
Krém
Smícháme kokosový olej ve ztuhlém stavu, rostlinné máslo v lehce změklém stavu, 25 g cukru, 25 g kakaa a 1 lžičku vanilkového extraktu. 2-3 banány nakrájíme na kolečka, rozmačkáme vidličkou nebo rozmixujeme ponorným mixérem a postupně je přimícháme do krému.
Dokončení
Po upečení korpus necháme trochu vychladnout a oddělíme od formy (z boku i ze spodu). Boční stranu formy očistíme od těsta a znovu formu s dortem uzavřeme. Na úplně vychladlý korpus rozmažeme malou vrstvu krému. Do ní na husto vedle sebe klademe široká kolečka banánů. Zbytkem krému vyplníme mezery mezi banány, přikryjeme je krémem, uhladíme povrch a zarovnáme jej do roviny s horním okrajem formy (krém by měl končit těsně pod horním okrajem formy, aby se pak nepřilepil na fólii). Zakryjeme potravinovou fólií a necháme v lednici přes noc ztuhnout. Před krájením dortu nejprve nožem oddělíme ztuhlý dort od boční formy, teprve pak boční formu sundáme a dort nakrájíme. Vyhneme se tím popraskání ztuhlého krému.