Informace k receptům

Všechny recepty jsou veganské. Využívají pouze rostlinné zdroje. Většina z nich, zejména jídla připravovaná ke každodennímu stravování, je záměrně velmi jednoduchá a rychlá na přípravu. Upřednostňuji co nejkratší dobu přípravy i co nejméně použitých surovin. Snažím se recepty co nejvíce zjednodušovat. V jednoduchosti je síla i v případě jídla. Jednoduchá strava je pro tělo přínosem, jídlo je stravitelnější, živiny využitelnější a přináší čistší přirozenější chutě.  Navíc je velkou výhodou, že v kuchyni strávím jen málo času a můžu se věnovat něčemu jinému.

Recepty zohledňují zdravý způsob stravování. Snažím se tělu dodat v pokrmech co nejvíce živin. Proto používám právě takové suroviny, které jsou zde uvedeny. Délku tepelné úpravy volím vždy co nejkratší, abych uchovala v pokrmu co nejvíce živin.

Polévky jsou v receptech husté, protože je využíváme pouze jako hlavní lehké obědové nebo večerní jídlo. Jen tak samotné nebo k nim přikusujeme nějakou placku, chléb nebo housku.

Množství koření a jiných ochucovadel je třeba přizpůsobit vlastním preferencím. Každý máme jiný jazýček…

ŠÁLEK = ne úplně zarovnaný šálek na kávu s objemem 1 dcl

CUKR – my používáme pouze sušenou třtinovou šťávu (také nazývanou Panela nebo Rapadura nebo Raspadura), ale je možné samozřejmě použít běžný moučkový cukr (ten nám už ale živiny nejen že nedodává, ale přímo nás o ně obírá). Místo cukru RAPADURA v některých receptech používáme i jiné typy sladidel, např. ječný slad nebo javorový sirup.

MOUKA – my používáme pouze celozrnnou špaldovou nebo žitnou. Meleme si zrno na mouku doma na elektrickém mlýnku až před samotným vařením/pečením. Tam, kde je napsán konkrétní druh mouky, je pro daný recept důležitý. Není-li mouka v receptu specifikována, je možno použít špaldovou celozrnnou nebo pšeničnou celozrnnou nebo v krajním případě i pšeničnou bílou mouku. Není-li specifikována hrubost mouky, má se na mysli polohrubá.

MLÉKO – my používáme rostlinné mléko rýžové natural, které je chuťově neutrální a tak jej můžeme používat do jakéhokoliv jídla. Lze ale použít i jakékoliv jiné rostlinné mléko (sójové, mandlové, ovesné,…), které už ale mohou ovlivnit chuť celého pokrmu.

TĚSTOVINY – v receptech je možné použít jakýkoliv druh těstovin – od bílých pšeničných přes žitné, pohankové, špaldové, ječné až po čočkové či hrachové…. Co takhle pokaždé jiné? A ty bílé pšeničné co nejméně?

MÁSLO = rostlinné máslo, my používáme značku Alsan-bio (zlatý obal). K dispozici jsou 2 druhy značky Alsan - zelený (obyčejný) a zlatý obal (bio). Máslo se zlatým obalem je sice dražší, ale pro nás chuťově jednoznačně lepší.

OLEJ = olivový olej lisovaný za studena, pokud nebude uvedeno jinak. Na delší smažení v případě placiček, bramboráků, palačinek, apod. používáme za studena lisovaný kokosový olej. Do moučníků a pečených jídel upřednostňujeme řepkový olej v BIO kvalitě.

Místo vajec používáme rozmixovaná lněná semínka namočená ve vodě.