Jáhlová kaše s mákem a švestkami
1 porce (400 ml)
Suroviny
60 g jáhel
300 ml vody
špetka soli
10 švestek
2 lžíce máku
5 ks kešu
Příprava
Jáhly v hrnci propláchneme a zalijeme pěti díly vody. Osolíme a vaříme pod pokličkou na mírném ohni 20 min.
Mák pomeleme např. na kávovém mlýnku a přidáme do kaše, zamícháme.
Kaši přesuneme do jídelní misky. Přidáme švestky a kešu.
Jáhly můžeme také rozmixovat a mít kaši jemnou. Nám však chutná mnohem více nerozmixovaná. Navíc tím ušetříme další minuty za mixování a následné mytí mixéru... Vyzkoušejte si obě verze a uvidíte, která vám bude více vyhovovat.
Použít můžeme jakékoliv ovoce, které máme zrovna k dispozici. Nejlepší je čerstvé. Doplňkově můžeme sáhnout také po ovoci sušeném, případně i kompotovaném. K této kaši je také velmi dobrá kombinace jablek a skořice. Dále zařazujeme strouhaný kokos, kakao, různé druhy ořechů a také různá semínka. Semínka je do kaší nejlepší pomlít na kávovém mlýnku. V letním období přidáváme také květy sedmikrásek, pampelišek, lichořeřišnice, jetel, atd. Kaše tak má pokaždé jiný vzhled i chuť a samozřejmě také jiný obsah živin.