Pohanková kaše s ovocem a ořechy
1 porce (400 ml)
Suroviny
1 šálek pohankové krupice
3 šálky vroucí vody
špetka soli
ovoce
ořechy
Příprava
Do jídelní misky nalijeme vroucí vodu a přidáme špetku soli. Nasypeme pohankovou krupici a metličkou rozmícháme. Necháme 3-5 min. nabobtnat. Chceme-li mít kaši řidší nebo hustší, použijeme příště více nebo méně vody.
Přidáme ovoce a ořechy, které máme zrovna k dispozici. Většinou použijeme jen jeden druh ovoce a ořechů, ale někdy si pro změnu ovoce nebo ořechy do kaše namixujeme z různých druhů, jak máme například v tomto receptu.
Nejlepší je čerstvé ovoce. Doplňkově můžeme sáhnout také po ovoci sušeném, případně i kompotovaném. Dále do kaše zařazujeme strouhaný kokos, skořici, kakao, různé druhy ořechů a také různá semínka. Semínka je do kaší nejlepší pomlít na kávovém mlýnku. V letním období přidáváme také květy sedmikrásek, pampelišek, lichořeřišnice, jetel, atd. Kaše tak má pokaždé jiný vzhled i chuť a samozřejmě také jiný obsah živin.