Veganský boršč

3 litry

Boršč Suroviny

2 střední červené řepy (350 g)

2 mrkve (200 g)

3 brambory (300 g)

1 cibule (100 g)

kysané zelí (půlka 700 g balení)

1 balení uzeného TOFU (200-230 g)

3 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje na cibuli + 1 lžička na tofu

3 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce mleté sladké papriky

nové koření, pepř a bobkový list, sůl

1,5 l vody

 

Příprava

Červenou řepu očistíme, omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na kostičky a v hrnci zalijeme 0,5 l vody. Vaříme 30 min.

Než se řepa uvaří, připravíme zbytek. Mrkev omyjeme, brambory a cibuli oloupeme a vše nakrájíme na kostičky.

Ve velkém hrnci krátce orestujeme cibuli na oleji se solí a přidáme mrkev a brambory. Zamícháme a zalijeme 1 l vody. Nové koření, pepř (od každého několik kuliček) a bobkový list (3 ks) vložíme do polévky nejlépe v látkovém pytlíčku nebo v sítku. Společně vše vaříme do změknutí brambor, cca 10 min.

Nachystáme si kysané zelí, tofu a česnek. Vylijeme přebytečnou vodu a rozložíme zelí na velké prkýnko. Vyndáme z něj kuličky koření a bobkové listy. Tofu opláchneme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

Do velkého hrnce po uvaření brambor a mrkve přidáme uvařenou červenou řepu i s vývarem. Přidáme zelí, česnek, tofu, rajčatový protlak a sladkou červenou papriku. Podle potřeby přidáme vodu a povaříme ještě cca 2 minuty. Dochutíme.

Tato polévka je na přípravu složitější než ostatní, nicméně nám moc chutná a je velmi zdravá, tak si ji také pravidelně vaříme. Příprava i s vařením trvá 40 min. (bez prostojů a čekání) smile

Červená řepa barví, takže je praktické s řepou pracovat v tenkých gumových rukavicích. Dále bych chtěla upozornit, že barví moč i stolici do červena, takže se nemusíte na toaletě děsit... smile