Dýňový krém Hokaido
1,5 litru
Suroviny
1 střední dýně Hokaido
voda
1 lžička másla
sůl
dýňová semínka
Příprava
Dýničku omyjeme a odkrojíme šťopku a případná špatná místa. Dobrou slupku neodkrajujeme. Rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu se slupkou nakrájíme na 1-2 cm pruhy a ty pak na kostky. Vaříme v lehce osolené vodě 10 min. pod pokličkou.
Dýňová semínka pražíme na suché pánvi a nejnižším plameni asi 10 min. Občas promícháme a hlídáme, aby se nepřipálila. Semínka by měla příjemně vonět a měla by být nafouklá.
Uvařenou dýni důkladně rozmixujeme jen s malým množstvím vody, ve které se dýně věřila. Přidáme lžičku másla. Hustotu krému upravíme dle vlastních preferencí vodou z vaření. Dle potřeby dochutíme solí.
Na talíři posypeme krém opraženými semínky.
V zimních měsících můžeme do rozmixovaného krému přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru (případně sušeného).