Dýňový krém Hokaido

 1,5 litru

Dýňový krém Hokaido Suroviny

1 střední dýně Hokaido

voda

1 lžička másla

sůl

dýňová semínka

 

Příprava

Dýničku omyjeme a odkrojíme šťopku a případná špatná místa. Dobrou slupku neodkrajujeme. Rozpůlíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu se slupkou nakrájíme na 1-2 cm pruhy a ty pak na kostky. Vaříme v lehce osolené vodě 10 min. pod pokličkou.

Dýňová semínka pražíme na suché pánvi a nejnižším plameni asi 10 min. Občas promícháme a hlídáme, aby se nepřipálila. Semínka by měla příjemně vonět a měla by být nafouklá.

Uvařenou dýni důkladně rozmixujeme jen s malým množstvím vody, ve které se dýně věřila. Přidáme lžičku másla. Hustotu krému upravíme dle vlastních preferencí vodou z vaření. Dle potřeby dochutíme solí.

Na talíři posypeme krém opraženými semínky.

V zimních měsících můžeme do rozmixovaného krému přidat trochu nastrouhaného čerstvého zázvoru (případně sušeného).