Pomazánka z červené čočky
500 ml
Suroviny
2 šálky červené čočky půlené
2 šálky vody
2 stroužky česneku
půl lžičky soli
1 velká mrkev
15 cm malého pórku nebo jarní cibulky
zázvor velikosti 2 vlašských ořechů
2 lžičky oleje
Příprava
Červenou čočku propláchneme a zalijeme 2 šálky vody. Vaříme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni. Občas zamícháme. Ke konci varu, na poslední asi 2 minuty přidáme prolisovaný česnek.
Mrkev a pórek očistíme a omyjeme. Zázvor oloupeme. Mrkev a zázvor nastrouháme najemno a pórek nakrájíme na menší kousky.
Čočku po uvaření osolíme a přidáme olej. Důkladně promícháme. Kdo by chtěl jemnější konzistenci, může v této fázi čočku rozmixovat ponorným mixérem. Nám vyhovuje hrubší, ne úplně rozmělněná čočka. Takže nemixujeme.
Přidáme nastrouhanou mrkev, zázvor a nakrájený pórek. Promícháme a případně dochutíme.