Pomazánka z červené čočky

500 ml

Pomazánka z červené čočky Suroviny

2 šálky červené čočky půlené

2 šálky vody

2 stroužky česneku

půl lžičky soli

1 velká mrkev

15 cm malého pórku nebo jarní cibulky

zázvor velikosti 2 vlašských ořechů

2 lžičky oleje

 

Příprava

Červenou čočku propláchneme a zalijeme 2 šálky vody. Vaříme pod pokličkou 10 minut na mírném ohni. Občas zamícháme. Ke konci varu, na poslední asi 2 minuty přidáme prolisovaný česnek.

Mrkev a pórek očistíme a omyjeme. Zázvor oloupeme. Mrkev a zázvor nastrouháme najemno a pórek nakrájíme na menší kousky.

Čočku po uvaření osolíme a přidáme olej. Důkladně promícháme. Kdo by chtěl jemnější konzistenci, může v této fázi čočku rozmixovat ponorným mixérem. Nám vyhovuje hrubší, ne úplně rozmělněná čočka. Takže nemixujeme.

Přidáme nastrouhanou mrkev, zázvor a nakrájený pórek. Promícháme a případně dochutíme.