Žlutá fazolová pomazánka
500 ml
Suroviny
180 g bílých fazolí (400 g uvařených)
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžičky kurkumy
4 sterilované okurky
1 lžička černé soli
Příprava
Fazole namočíme aspoň na 1-2 dny do vody, vodu vyměňujeme. Pak uvaříme v čisté vodě do měkka, ke konci varu osolíme.
Všechny ingredience kromě okurek rozmixujeme ponorným mixérem. Nakonec vložíme okurky pokrájené na kostičky a lehce projedeme mixérem tak, aby se okurky úplně nerozmixovaly, ale zůstaly v pomazánce drobné kousky.
Dle potřeby dochutíme.
Pokud jsme si zapomněli nechat fazole s předstihem namáčet a s pomazánkou spěcháme, můžeme použít bílé fazole v plechovce. Na tento recept by to byly 2 plechovky po 425 ml. Už se mi to osvědčilo, proto mám vždy ve spíži záložní 2 plechovky těchto fazolí.