Suši (rýžové rolky)

3 porce (á 10 ks)

Suši Suroviny

2 šálky bílé rýže vhodné na suši (my používáme kulatozrnnou, která je lepivější)

4 šálky vody

1 lžička soli

4 pláty mořských řas NORI

na náplň: salátová okurka, mrkev, případně červená paprika, uzené tofu nebo tempeh, 1 lžíce oleje

sezamová semínka na posyp

 

Příprava

Rýži vaříme v osolené vodě 15 min. a necháme vychladnout.

Tempeh nebo tofu nakrájíme na dlouhé tyčky a krátce orestujeme na oleji.

Zeleninu, kterou jsme si zvolili pro náplň, nakrájíme na dlouhé tyčky

Pláty řas NORI pokládáme hladkou stranou dolů na podložku. Mokrýma rukama klademe rýži plát. Horní okraj plátu necháváme prázdný. Na rýži položíme 2-3 prvky náplně (např. mrkev+okurka+tofu nebo okurka+paprika+tempeh nebo mrkev+tofu,…). Horní okraj plátu namokříme a zavineme plát s rýží a náplní do ruličky. Okraje doplníme rýží.

Ruličky nakrájíme ostrým nožem na jednohubky, které můžeme posypat sezamovým semínkem.

Jako doplněk můžeme použít WASABI pastu, ostrý kečup a/nebo naložený zázvor.

Místo do mořské řasy si můžeme rýžové rolky zabalit do rýžového papíru.