Batátové placičky s hráškovým pyré
4 porce
Suroviny
2 batáty
mouka
škrob
sůl
olej na smažení
350 g mraženého hrášku
Příprava
Batáty oloupeme a nakrájíme na větší kostičky. Vaříme 10-15 minut v osolené vodě. Necháme vychladnout a pak rozmixujeme ponorným mixérem s co nejmenším množstvím vývaru (půjde-li to, nemusíme vývar používat vůbec). Přimícháme postupně mouku a škrob, zhruba v poměru 5:1 až vznikne husté těsto.
Na rozpáleném oleji smažíme placičky z obou stran. Můžeme je tvarovat lžící přímo na pánvi. Nebo udělat těsto tak husté, že placičky tvarujeme rukama. Mě je příjemnější se s tím nepatlat a nezdržovat. Je to rychlejší a pohodlnější dělat to přímo na pánvi pomocí lžíce a vařečky a nemusím použít tolik mouky.
Mražený hrášek vsypeme do vroucí vody a vaříme 1 minutu. Slijeme, lehce osolíme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Servírujeme s čerstvou zeleninou, případně můžeme přidat krátce orestované tofu.
Jako obměnu místo hráškového pyré vaříme k těmto placičkám špenát s cibulkou a česnekem (ze špenátu, z kopřiv nebo z mangoldu).