Gnocchi se špenátem a žampiony

2 porce

Gnocchi se špenátem a žampiony

Suroviny

1 balení gnocchi (500 g)

1 balení mraženého špenátu nebo čerstvý ze zahrádky

4 velké žampiony

1 cibule

4 stroužky česneku

cca 100 ml sójové smetany

sójová omáčka

olej

sůl

 

Příprava

Bramborové noky vaříme podle návodu v osolené vodě. Zcedíme.

Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme cibuli na kostičky, česnek na tenké plátky. Omyjeme natrhaný špenát a hrubě nakrájíme nebo použijeme zmražený (nikoliv špenátový protlak, ale sekaný špenát). Žampiony omyjeme a nakrájíme dle libosti na menší nebo větší kousky.

Ve velké pánvi krátce orestujeme cibuli s přidanou solí. Přidáme špenát a žampiony a dusíme pod poklicí asi 10 minut. Přidáme 1 lžíci sójové omáčky, plátky česneku a dusíme ještě 2 minuty. Na závěr vlijeme sójovou smetanu, zamícháme a dochutíme solí (pepřem).

Podáváme s čerstvou zeleninou.

Jako obměnu můžeme použít místo špenátu např. mangoldové listy nebo kopřivové listy (nejprve spaříme vroucí vodou), místo žampionů lesní houby a místo noků brambory, těstoviny nebo kroupy.

Toto jídlo je dobré i bez žampionů, jen se špenátem.