Gnocchi se špenátem a žampiony
2 porce
Suroviny
1 balení gnocchi (500 g)
1 balení mraženého špenátu nebo čerstvý ze zahrádky
4 velké žampiony
1 cibule
4 stroužky česneku
cca 100 ml sójové smetany
sójová omáčka
olej
sůl
Příprava
Bramborové noky vaříme podle návodu v osolené vodě. Zcedíme.
Mezitím oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme cibuli na kostičky, česnek na tenké plátky. Omyjeme natrhaný špenát a hrubě nakrájíme nebo použijeme zmražený (nikoliv špenátový protlak, ale sekaný špenát). Žampiony omyjeme a nakrájíme dle libosti na menší nebo větší kousky.
Ve velké pánvi krátce orestujeme cibuli s přidanou solí. Přidáme špenát a žampiony a dusíme pod poklicí asi 10 minut. Přidáme 1 lžíci sójové omáčky, plátky česneku a dusíme ještě 2 minuty. Na závěr vlijeme sójovou smetanu, zamícháme a dochutíme solí (pepřem).
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Jako obměnu můžeme použít místo špenátu např. mangoldové listy nebo kopřivové listy (nejprve spaříme vroucí vodou), místo žampionů lesní houby a místo noků brambory, těstoviny nebo kroupy.
Toto jídlo je dobré i bez žampionů, jen se špenátem.