Hlívový guláš s pohankou
4 porce
Suroviny
500 - 600 g hlívy
3 šálky pohanky
2 větší papriky (např. červená nebo žlutá)
2 střední cibule
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
1 zeleninový bujón
2 lžíce sójové omáčky Tamari nebo Shoyu
olivový olej, škrob, sůl
Příprava
Pohankové kroupy zalijeme 6ti šálky vroucí vody (na 1 díl krup 2 díly vody), přidáme 3x1/4 lžičky soli a vaříme pod pokličkou na mírném ohni 15 minut.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně tak papriky. Hlívu omyjeme a odstraníme tuhé konce stonků. Hlívu nakrájíme na větší kostky.
Na oleji restujeme asi 2 minuty cibuli, přidáme sůl, hlívu, cca 500 ml vody, zeleninový bujón a sójovou omáčku a vaříme pod poklicí 10 minut. Přidáme nakrájenou papriku, sladkou (popřípadě i pálivou) papriku a vaříme ještě 3 minuty.
Přidáme 3 lžičky škrobu rozmíchané v malém množství studené vody – guláš zahustíme, promícháme a dle potřeby dosolíme.
Talíř doplníme listovou zeleninou nebo divokými bylinkami.
Místo pohanky můžeme pro změnu použít jakoukoliv jinou přílohu, např. ječné kroupy nebo rýži natural.