Ječné kroupy s cizrnou
4 porce
Suroviny
3 šálky ječných krup
2 šálky cizrny
7,5 šálku vody na kroupy + voda na cizrnu
2 střední cibule
10 cm malého pórku
2 stroužky česneku
5 lžic oleje
sůl
Příprava
Kroupy důkladně několikrát propláchneme a prsty promneme. Zalijeme 7,5 šálky vody (na 1 díl krup 2,5 dílů vody) a necháme přes noc namáčet.
Cizrnu propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme taky přes noc namáčet.
Z cizrny vylejeme vodu a propláchneme. Nalijeme čistou vodu a vaříme 1 hod. na mírném ohni pod pokličkou. Ke konci varu osolíme.
Z namočených krup vodu neslíváme. Přidáme 3x1/4 lžičky soli a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 40 min.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme.
Pórek přimícháme do uvařených krup a necháme stát chvíli pod pokličkou, už nevaříme.
Na oleji restujeme asi 2 minuty cibuli a přidáme prolisovaný česnek, restujeme ještě 1-2 minuty. Odstavíme z ohně a přidáme uvařenou zcezenou cizrnu. Promícháme. Přidáme uvařené kroupy s pórkem a vše důkladně promícháme.
Talíř doplníme syrovou zeleninou.
Místo ječných krup můžeme pro změnu použít pohankové kroupy nebo rýži natural.