Ječné kroupy s cizrnou

4 porce

Ječné kroupy s cizrnou Suroviny

3 šálky ječných krup

2 šálky cizrny

7,5 šálku vody na kroupy + voda na cizrnu

2 střední cibule

10 cm malého pórku

2 stroužky česneku

5 lžic oleje

sůl

 

Příprava

Kroupy důkladně několikrát propláchneme a prsty promneme. Zalijeme 7,5 šálky vody (na 1 díl krup 2,5 dílů vody) a necháme přes noc namáčet.

Cizrnu propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme taky přes noc namáčet.

Z cizrny vylejeme vodu a propláchneme. Nalijeme čistou vodu a vaříme 1 hod. na mírném ohni pod pokličkou. Ke konci varu osolíme.

Z namočených krup vodu neslíváme. Přidáme 3x1/4 lžičky soli a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 40 min.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme.

Pórek přimícháme do uvařených krup a necháme stát chvíli pod pokličkou, už nevaříme.

Na oleji restujeme asi 2 minuty cibuli a přidáme prolisovaný česnek, restujeme ještě 1-2 minuty. Odstavíme z ohně a přidáme uvařenou zcezenou cizrnu. Promícháme. Přidáme uvařené kroupy s pórkem a vše důkladně promícháme.

Talíř doplníme syrovou zeleninou.

Místo ječných krup můžeme pro změnu použít pohankové kroupy nebo rýži natural.