Krémové rizoto s žampiony
5 porcí
Suroviny
3 šálky rýže natural
6 šálků vody
3x1/4 lžičky soli
1 lžička oleje
10 středně velkých žampionů
2 velké cibule
2 červené papriky
5 lžic oleje
sójová smetana 200 ml
sůl do omáčky
Příprava
Rýži propláchneme a vaříme ve vodě se solí a olejem 45 min. na mírném ohni pod pokličkou.
Cibuli, papriky a žampiony omyjeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a krátce ji orestujeme se špetkou soli na oleji. Přidáme na malé kousky nakrájené žampiony a dusíme asi 10 min. Přidáme papriku na nakrájenou na kostičky a dusíme ještě asi 3 min (paprika nemá být rozvařená, ale ani syrová).
Do hotové směsi přilijeme sójovou smetanu a je-li třeba, zahustíme tapiokovým (nebo jiným) škrobem, příp. jiným způsobem (moukou, Hraškou,…). Do směsi přimícháme hotovou rýži a případně dochutíme. Podáváme s listovou zeleninou.