Pečená dýně Hokaido s česnekem

4 porce

Pečená dýně Hokaido s česnekem Suroviny

3 šálky pohankových krup

3 x 1/4 lžičky soli

6 šálků vroucí vody

1 lžička másla nebo olivového oleje

1 větší dýně Hokaido nebo 2 malé

cca 20 cm zelené listové části pórku

2 paličky česneku

olej

sůl

oregano, mletý rozmarýn a/nebo mletá pálivá paprika

 

Příprava

Pohankové kroupy přelijeme vroucí vodou, osolíme a rozmícháme máslo nebo olej. Přikryjeme pokličkou a vaříme 15 min. na mírném ohni.

Dýni omyjeme a rozkrojíme na půl. Lžící vydlabeme vnitřní část se semeny a odřízneme stopku a špatné části slupky. Slupku jinak neodkrajujeme. Dýňovou dužinu i se slupkou nakrájíme na asi 2 cm široké měsíčky nebo pruhy a ty pak příčně na polovinu, pokud jsou moc dlouhé. Umístíme vedle sebe na olejem vymaštěný plech. Posolíme a posypeme např. oreganem, pálivou paprikou a/nebo mletým rozmarýnem. Je možno vyzkoušet i jiná koření. Pečeme na 200°C 15-20 min.

Pórek omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Přimícháme do uvařené pohanky a uzavřeme hned pod poklici. Už nevaříme.

Na oleji orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky. Maximálně 2 minuty. S česnekem v tomto receptu nešetříme. Čím víc, tím je to celkově chutnější smile 2 paličky česneku určitě. Česnek pak servírujeme i s trochou oleje přímo na dýně na talíři.

Talíř doplníme listovým salátem.

Místo pohankových krup můžeme pro změnu použít ječmenné kroupy, tmavou rýži, případně brambory.