Pečená dýně Hokaido s česnekem
4 porce
Suroviny
3 šálky pohankových krup
3 x 1/4 lžičky soli
6 šálků vroucí vody
1 lžička másla nebo olivového oleje
1 větší dýně Hokaido nebo 2 malé
cca 20 cm zelené listové části pórku
2 paličky česneku
olej
sůl
oregano, mletý rozmarýn a/nebo mletá pálivá paprika
Příprava
Pohankové kroupy přelijeme vroucí vodou, osolíme a rozmícháme máslo nebo olej. Přikryjeme pokličkou a vaříme 15 min. na mírném ohni.
Dýni omyjeme a rozkrojíme na půl. Lžící vydlabeme vnitřní část se semeny a odřízneme stopku a špatné části slupky. Slupku jinak neodkrajujeme. Dýňovou dužinu i se slupkou nakrájíme na asi 2 cm široké měsíčky nebo pruhy a ty pak příčně na polovinu, pokud jsou moc dlouhé. Umístíme vedle sebe na olejem vymaštěný plech. Posolíme a posypeme např. oreganem, pálivou paprikou a/nebo mletým rozmarýnem. Je možno vyzkoušet i jiná koření. Pečeme na 200°C 15-20 min.
Pórek omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Přimícháme do uvařené pohanky a uzavřeme hned pod poklici. Už nevaříme.
Na oleji orestujeme česnek nakrájený na tenké plátky. Maximálně 2 minuty. S česnekem v tomto receptu nešetříme. Čím víc, tím je to celkově chutnější 2 paličky česneku určitě. Česnek pak servírujeme i s trochou oleje přímo na dýně na talíři.
Talíř doplníme listovým salátem.
Místo pohankových krup můžeme pro změnu použít ječmenné kroupy, tmavou rýži, případně brambory.