Řepové a bramborové chipsy
4 – 5 porcí
Suroviny
1 kg červené řepy (5 středních ks)
1 kg brambor
olivový olej
sůl
sojanéza
Příprava
Brambory a řepu důkladně očistíme, omyjeme i se slupkou, neloupeme. Odkrojíme jen viditelně špatné části. Nakrájíme na tenké plátky, nejlépe na kráječi.
Klademe na olejem vymazaný plech v řadách na střídačku brambory / řepa tak, aby v každé řadě zůstaly nezakryté půlky všech chipsů. Každou řadu posolíme. Na toto uvedené množství potřebuji 2 plechy, aby chipsy nebyly příliš namačkané a mohly být z co největší části křupavé.
Pečeme nejprve na 225°C s horním i dolním ohřevem 15 min a pak ještě 5-10 min na režim „gril“ – posuneme plech k hornímu topnému tělesu. Vyčnívající půlky chipsů by měly být křupavé.
Na talíři podáváme se sojanézou, případně jen s máslem.
Červená řepa barví, takže je praktické s řepou pracovat v tenkých gumových rukavicích. Dále bych chtěla upozornit, že barví moč i stolici do červena, takže se nemusíte na toaletě děsit...