Řepové a bramborové chipsy

4 – 5 porcí 

Řepové a bramborové chipsy Suroviny

1 kg červené řepy (5 středních ks)

1 kg brambor

olivový olej

sůl

sojanéza

 

Příprava

Řepové a bramborové chipsy - plech Brambory a řepu důkladně očistíme, omyjeme i se slupkou, neloupeme. Odkrojíme jen viditelně špatné části. Nakrájíme na tenké plátky, nejlépe na kráječi.

Klademe na olejem vymazaný plech v řadách na střídačku brambory / řepa tak, aby v každé řadě zůstaly nezakryté půlky všech chipsů. Každou řadu posolíme. Na toto uvedené množství potřebuji 2 plechy, aby chipsy nebyly příliš namačkané a mohly být z co největší části křupavé.

Pečeme nejprve na 225°C s horním i dolním ohřevem 15 min a pak ještě 5-10 min na režim „gril“ – posuneme plech k hornímu topnému tělesu. Vyčnívající půlky chipsů by měly být křupavé.

Na talíři podáváme se sojanézou, případně jen s máslem.

Červená řepa barví, takže je praktické s řepou pracovat v tenkých gumových rukavicích. Dále bych chtěla upozornit, že barví moč i stolici do červena, takže se nemusíte na toaletě děsit...