Růžičková kapusta s rýží Basmati natural

4 porce

Růžičková kapusta s rýží BasmatiSuroviny

4 šálky rýže Basmati natural (nebo jiný druh naturální rýže)

9 šálků vody

4 x 1/4 lžičky soli

1 lžička oleje

500 g růžičkové kapusty

2 cibule

2 velké mrkve

5 lžic oleje

sůl

Příprava

Rýži propláchneme a vaříme ve vodě se solí a olejem 40 min. na mírném ohni pod pokličkou.

Cibuli, mrkev a růžičkovou kapustu omyjeme. Máme-li kapustičky z obchodu a ne čerstvě utržené ze záhonu, odkrojím z nich kousek stonku (asi 2 mm), který mívá z obchodu horší kvalitu. Kapustičky vaříme v páře 15 minut.

Cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka a krátce je společně orestujeme na oleji se špetkou soli. Pak ztlumíme oheň a pod pokličkou prohřejeme ještě 3 - 5 minut.

Ke změklé mrkvi a cibuli přimícháme uvařené kapustičky, lehce dosolíme a důkladně promícháme.

Rýžovou přílohu můžeme obměňovat jakýmikoliv jinými obilovinami (pohanka, jáhly, oves bezpluchý nebo ječmen bezpluchý, kroupy), bramborami nebo těstovinami.