Růžičková kapusta s rýží Basmati natural
4 porce
Suroviny
4 šálky rýže Basmati natural (nebo jiný druh naturální rýže)
9 šálků vody
4 x 1/4 lžičky soli
1 lžička oleje
500 g růžičkové kapusty
2 cibule
2 velké mrkve
5 lžic oleje
sůl
Příprava
Rýži propláchneme a vaříme ve vodě se solí a olejem 40 min. na mírném ohni pod pokličkou.
Cibuli, mrkev a růžičkovou kapustu omyjeme. Máme-li kapustičky z obchodu a ne čerstvě utržené ze záhonu, odkrojím z nich kousek stonku (asi 2 mm), který mívá z obchodu horší kvalitu. Kapustičky vaříme v páře 15 minut.
Cibuli a mrkev nakrájíme na kolečka a krátce je společně orestujeme na oleji se špetkou soli. Pak ztlumíme oheň a pod pokličkou prohřejeme ještě 3 - 5 minut.
Ke změklé mrkvi a cibuli přimícháme uvařené kapustičky, lehce dosolíme a důkladně promícháme.
Rýžovou přílohu můžeme obměňovat jakýmikoliv jinými obilovinami (pohanka, jáhly, oves bezpluchý nebo ječmen bezpluchý, kroupy), bramborami nebo těstovinami.