Tofu špízy s americkými bramborami
6 porcí (12 špízů)
Suroviny
4 balení uzeného nebo marinovaného TOFU
3 červené cibule
1 velká červená paprika + 1 velká žlutá
1 kg brambor
½ lžičky soli
koření: 2 lžičky sladké papriky, lžička kari, lžička oregana, lžička sušené cibule, ½ lžičky sušeného česneku
2 lžičky mouky
olej
Příprava
Brambory očistíme, omyjeme a i se slupkou vaříme 15 minut.
Připravíme si špízy. Papriku a tofu omyjeme a nakrájíme na čtverce. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky a ty pak příčně na půlky. Pak je prsty rozdělíme horizontálně na 2 ploché části. Na špejli napichujeme střídavě tofu, papriku a cibuli.
Připravíme si koření na brambory. V misce rozmícháme sůl, všechno uvedené koření a mouku.
Brambory po uvaření necháme v hrnci lehce vychladnout. Nakrájíme je na půlky. Pak na ně nasypeme připravené koření, zakryjeme pokličkou a několikrát protřepeme. Koření tak obalí každou bramboru. Rozložíme je na plech (na pečící papír) a lehce potřeme olejem. Pečeme na 180°C 15 min.
Špízy grilujeme 10 minut (po 5ti minutách je otočíme) nebo pečeme v oleji na pánvi. Špízy jsou dobře upečené/ugrilované, pokud už cibule neštípe, ale zároveň není rozměklá.
Špízy servírujeme s americkými bramborami a čerstvou zeleninou nebo salátem. Podáváme-li salát bez sojanézy, hodí se jako doplněk tatarka.
Špízy lze obměňovat použitím další zeleniny, např. cuketami, dýní Hokaido, žampiony.