Tofu špízy s americkými bramborami

6 porcí (12 špízů)

Tofu špízy s americkými bramborami Suroviny

4 balení uzeného nebo marinovaného TOFU

3 červené cibule

1 velká červená paprika + 1 velká žlutá

1 kg brambor

½ lžičky soli

koření: 2 lžičky sladké papriky, lžička kari, lžička oregana, lžička sušené cibule, ½ lžičky sušeného česneku

2 lžičky mouky

olej

 

Příprava

Brambory očistíme, omyjeme a i se slupkou vaříme 15 minut.

Připravíme si špízy. Papriku a tofu omyjeme a nakrájíme na čtverce. Cibuli oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky a ty pak příčně na půlky. Pak je prsty rozdělíme horizontálně na 2 ploché části. Na špejli napichujeme střídavě tofu, papriku a cibuli.

Připravíme si koření na brambory. V misce rozmícháme sůl, všechno uvedené koření a mouku.

Brambory po uvaření necháme v hrnci lehce vychladnout. Nakrájíme je na půlky. Pak na ně nasypeme připravené koření, zakryjeme pokličkou a několikrát protřepeme. Koření tak obalí každou bramboru. Rozložíme je na plech (na pečící papír) a lehce potřeme olejem. Pečeme na 180°C 15 min.

Špízy grilujeme 10 minut (po 5ti minutách je otočíme) nebo pečeme v oleji na pánvi. Špízy jsou dobře upečené/ugrilované, pokud už cibule neštípe, ale zároveň není rozměklá.

Špízy servírujeme s americkými bramborami a čerstvou zeleninou nebo salátem. Podáváme-li salát bez sojanézy, hodí se jako doplněk tatarka.

Špízy lze obměňovat použitím další zeleniny, např. cuketami, dýní Hokaido, žampiony.