Zelený chřest s česnekem a olivovým olejem

3 porce

Zelený chřest s česnekem a olivovým olejem Suroviny

1000 g zeleného chřestu

1 celá palička česneku

olivový olej

sůl

cukr

 

Příprava

Chřest omyjeme a odkrojíme 2 cm spodní strany stonků. Odkrojené konce můžeme použít na chřestový (zeleninový) vývar. Stonky rozložíme na tácky, zlehka pocukrujeme a posolíme a rukama promísíme na všechny stonky. Necháme chvíli uležet při pokojové teplotě.

Stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky.

Na široké pánvi smažíme chřest z obou stran několik minut, do lehce nazlátlé barvy (povrch chřestu začne být vrásčitý). Na pánvi musí být dost oleje (stonky chřestu jsou z poloviny ponořeny a leží těsně vedle sebe). Na poslední 2 minuty smažení přidáme nakrájený česnek.

Servírujeme s celozrnným chlebem, který po kouscích namáčíme do olivového oleje.