Žemlovka s tofu a ořechy
7 porcí (pekáč s poklicí 38x24 cm)
Suroviny
1 nakrájený toastový chléb alespoň s částečným obsahem celozrnné mouky
8 jablek
hrst hrozinek
1-2 hrsti jakýchkoliv celých nebo půlených ořechů natural
2 balení TOFU natural
200 ml sójová smetana
cca ¾ l mléka
12 lžic cukru
skořice
1 lžíce oleje
Příprava
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky cca 0,5 cm hrubé.
Připravíme tofu tvaroh: tofu opláchneme a do misky rukama rozdrobíme. Přidáme sójovou smetanu a 4 lžíce cukru a vidličkou rozmačkáme a rozmícháme. Pokud je to moc husté, můžeme přilít trochu mléka.
Do jiné misky připravíme mléko a 8 lžic cukru, rozmícháme.
Plech vymažeme olejem. Každý plátek chleba namočíme do mléka, trochu vymačkáme a položíme na pekáč. Postupně vyložíme chlebem celé dno a boky pekáče.
Do druhé vrstvy klademe nakrájená jablka, posypeme řádně skořicí.
Do třetí vrstvy nalejeme tofu tvaroh a rozetřeme po celé ploše jablek. Posypeme ořechy.
Do čtvrté vrstvy klademe opět jablka a posypeme skořicí.
Pátou vrstvou končíme, klademe opět plátky chleba namočené a lehce vymačkané v mléce. Celý povrch jablek by měl být pokrytý plátky chleba.
Pečeme nejprve s poklicí 20 min. na 200 °C. Pak bez poklice dalších 20 min. - až do křupava!