Žemlovka s tofu a ořechy

7 porcí (pekáč s poklicí 38x24 cm)

Žemlovka s tofu a ořechy Suroviny

1 nakrájený toastový chléb alespoň s částečným obsahem celozrnné mouky

8 jablek

hrst hrozinek

1-2 hrsti jakýchkoliv celých nebo půlených ořechů natural

2 balení TOFU natural

200 ml sójová smetana

cca ¾ l mléka

12 lžic cukru

skořice

1 lžíce oleje

 

Příprava

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky cca 0,5 cm hrubé.

Připravíme tofu tvaroh: tofu opláchneme a do misky rukama rozdrobíme. Přidáme sójovou smetanu a 4 lžíce cukru a vidličkou rozmačkáme a rozmícháme. Pokud je to moc husté, můžeme přilít trochu mléka.

Do jiné misky připravíme mléko a 8 lžic cukru, rozmícháme.

Plech vymažeme olejem. Každý plátek chleba namočíme do mléka, trochu vymačkáme a položíme na pekáč. Postupně vyložíme chlebem celé dno a boky pekáče.

Do druhé vrstvy klademe nakrájená jablka, posypeme řádně skořicí.

Do třetí vrstvy nalejeme tofu tvaroh a rozetřeme po celé ploše jablek. Posypeme ořechy.

Do čtvrté vrstvy klademe opět jablka a posypeme skořicí.

Pátou vrstvou končíme, klademe opět plátky chleba namočené a lehce vymačkané v mléce. Celý povrch jablek by měl být pokrytý plátky chleba.

Pečeme nejprve s poklicí 20 min. na 200 °C. Pak bez poklice dalších 20 min. - až do křupava!