Kdo nám poradí?
Vypadá to tak, že kolik je nás lidí, tolik existuje názorů na to, co je a co není zdravé. V každém knihkupectví najdeme plné regály nabízející knihy o stravování, nejrůznější kuchařky i rady, jak zhubnout nebo jak se pomocí stravy vyléčit. Existuje mnoho výživových směrů. O každém si můžeme zjistit informace jak o samotné filozofii daného typu stravování, tak i návody na přípravu jídla. Internet je také plný „zaručených“ informací, ke kterým se snadno dostaneme. Od koho můžeme správné, zaručené informace získat?
Lékaři nám většinou se stravou neporadí, protože se ve škole neučili, jak správně jíst, aby bylo tělo silné a zdravé. Učí se o nemocech. Ne o zdraví. Především jsou vyškoleni rozpoznávat nemoci a léčit, tedy podávat vhodné léky na každý typ nemoci. Berou člověka jako stroj složený z mnoha součástek a snaží se opravovat jen tu jednu poškozenou. Na tělo jako celek bohužel pohlíží málokterý lékař. Pouze u těchto celostních lékařů se dočkáme otázek, jak se stravujeme, jaký máme životní rytmus, pohybové aktivity, vztahy, práci, atd.
Odborníci na výživu také nejsou ve svých postojích jednotní. Většinou se opírají o užívání nejrůznějších preparátů. Vypracují nám vzorový jídelníček na týden nebo dva. Někteří doporučují si jídlo vážit a počítat z něj energii v kilojoulech a řídit se tím při každodenním stravování. Ale co dál? Opravdu stačí, když budeme jíst podle vzorového jídelníčku, počítat si v jídle přijatou energii a užívat nějaké pilulky nebo koktejly? Je to nutné? Nešlo by to jinak?
Co potřebujeme, to jsou informace, jak se můžeme zdravě stravovat v našem konkrétním životním prostoru, informace o jednotlivých surovinách, výrobních procesech, chemii v potravinách. O tom, co můžeme konkrétně my, v našem konkrétním životě změnit, abychom se posunuli tam, kam chceme. Ať už je cílem cítit se dobře až do vysokého věku, nebo se zbavit konkrétní nemoci či zhubnout.
K získání potřebných informací nemusíme biflovat složení každé suroviny. Nemusíme znát, co se kde v těle odehrává. Vystačíme si s obecnými znalostmi lidského těla. Posun k výživově hodnotnějšímu stravování získáme selským rozumem a především vnitřním klidem a důvěrou v sebe sama. Pomáhá také jakýsi mentální odstup, nadhled od všeho, co se kde píše a říká. Včetně nejrůznějších autorit. Asi nejcennějším způsobem je čerpat informace z první ruky, tedy z přírody samotné. Příroda je uzpůsobena tak, aby nás živila. Je v ní vše, co potřebujeme. Nic si nemusíme vyrábět a přetvářet, abychom dostali do těla vše potřebné. To jen my lidé si vše zbytečně komplikujeme. Znehodnocujeme si půdu, z jednoduchých surovin plných živin vyrábíme složité potraviny téměř už bez jakýchkoliv živin, ale navíc s mnoha nežádoucími látkami. A pak, abychom ten výživový deficit nějak vyrovnali, jíme vitamíny v pilulkách a myslíme si, že to bude vše v pořádku. Sledujme tedy přírodu z blízka. Sledujme informace, které se k nám budou dostávat. Přemýšlejme o nich a o všech souvislostech. Zamýšlejme se nad pocity, které v nás situace a různé informace vyvolávají a nechme se vést naší intuicí. Ta naše dušička, schovaná hluboko uvnitř nás, totiž ví nejlépe ze všech, co je právě pro nás to nejlepší. A to se netýká jenom stravování, ale celého našeho života.
Před devíti lety jsem se také dostala k výživovému poradenství. Po několika letech docela intenzivního „samostudia“ zdravého životního stylu a zejména stravování, jsem v roce 2012 úspěšně absolvovala u české renomované nutriční firmy klasický kurz výživového poradce se závěrečnou zkouškou. Obsahem práce takového výživového poradce je vypracovat pro klienta jídelníček „na míru“ podle jeho aktivního nebo pasivního způsobu života a vstupních údajů o klientovi (tukové tkáně v těle a dalších aspektech). Důležitou součástí je prodávat nebo alespoň doporučovat klientům vitamínové, minerálové, enzymové, bílkovinné a všelijaké další doplňky stravy. Nutno dodat, že často nikoliv čistě přírodní.
S tímto klasickým přístupem výživového poradenství jsem už od samého počátku vnitřně vůbec nesouzněla. Stejná metodika fungovala dobře u dvou, tří podobných klientů, ale u čtvrtého už ne. Zkušenosti a můj velký zájem o tuto problematiku mě naučily, že každý člověk je ve svém těle a svém životě natolik jedinečný, že pro sebe potřebuje naprosto originální řešení. Faktem je, že ani sebevětší odborník takové řešení na míru nemůže poskytnout. Jednoduše proto, že není v těle dané osoby, neprožívá jeho život a necítí to, co daná osoba.
Mou snahou bylo klientům vysvětlit, jak co ve stravě funguje a jaký to má dopad v těle. Ukazovala jsem klientům, jak si vybírat vždy tu výživnější variantu, ať už v obchodě, restauraci či v závodní jídelně. Předávala jsem jim informace, jak se orientovat v potravinách. Bez umělých vitamínů, bílkovinných koktejlů a jiných berliček. Aby byli soběstační a uměli si se stravováním sami poradit. V tomto duchu pokračuji s klienty při konzultacích o stravě i nyní. Dnes už ale vím, že faktorů, které ovlivňují a způsobují nejrůznější potíže, je mnoho. I člověk s dokonalými stravovacími návyky může být nemocný nebo trpět nadváhou. Známe i případy opačné, kdy ti, kteří nežijí zrovna zdravě, se těší dobrému zdraví až do vysokého věku.
Už nejsem klasický výživový poradce. Vím, že na to správné, jedinečné řešení si musí přijít nakonec vždy samotný klient. Klienty specifickým způsobem provádím jejich současnou tíživou situací a nabízím jim ke zvážení i jiné pohledy a možnosti. S klienty si povídáme a diskutujeme všechny aspekty jejich života, nejen vědomé stravování. Do detailů rozebíráme i spánek, práci, pohyb, vztahy, duševní rozpoložení, myšlenkové pochody, stresové situace v minulosti. Protože všechno souvisí se vším. Každý tíživý detail v naší minulosti může hrát významnou roli pro zlepšení našeho stavu. Společně postupně odhalujeme zákoutí, kde se můžou schovávat příčiny jejich obtíží. Snažím se být klientům průvodcem a oporou jak v hledání a objevování příčin jejich potíží, tak v jejich řešení.