Zařaďme do stravy více druhů obilovin
Protože je naše strava plná potravin na bázi pšenice a mnozí z nás jsme na ní doslova závislí, do velké míry pšenice ovlivňuje fungování našeho těla, bohužel k horšímu. V předchozím článku jsem zmiňovala nevýhody dnešní přešlechtěné pšenice, která stále v našem jídelníčku převažuje. Přitom máme k dispozici mnoho jiných, výživnějších a nezatěžujících obilovin.
Obiloviny jsou pro nás především sacharidovým zdrojem. Dodávají nám ale i bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu a spoustu vitamínů, minerálů a dalších potřebných živin. Je možné je jíst syrové, dokud nedozrají. Pak se v nich už vytvoří škrob a v takovém stavu je pro tělo stravitelný pouze pokud jeho stěnu narušíme vařením, namletím nebo dlouhým namáčením. Při delším máčení celého zrna dochází k aktivování klíčků, díky čemuž se navyšuje množství bílkovin a vitamínů. Aktivují se enzymy. Tím dochází k narušení bílkovin a škrobu a mění se v látky snadněji stravitelné a tělem využitelné.
V tomto článku se podíváme na možnosti, jak zpestřit naši na živiny chudou pšeničnou stravu. Kromě vhodnějších starších pšeničných odrůd jako je špalda a další (viz. článek Dnešní pšenice a její původní odrůdy), se nabízí několik snadno dostupných dalších druhů obilovin, které můžeme jednoduše zařadit a začít hned používat. V restauracích a závodních jídelnách se s nimi zatím moc nepotkáme (jsou už ale výjimky), ale doma si je připravovat přeci můžeme.
ŽITO
Žito je naše tradiční obilovina. Bylo běžnou stravou Slovanů a je původem z Evropy. Je to silná a odolná obilovina. Obsahuje vyšší množství lepku.
Prospěšné látky
- Mezi obilovinami je nejbohatším zdrojem vlákniny a bílkovin. Sacharidy.
- Mangan, fosfor, železo, draslík, vápník, selen, křemík
- Ochranné látky lignany
Jak nám prospívá
- Posiluje nervový, kardiovaskulární systém a svaly.
- Čistí krev a brání chudokrevnosti.
- Příznivě působí i při léčbě aterosklerózy.
- Působí příznivě na činnost střev, pomáhá proti hemeroidům, zácpě, nádorům.
- Posiluje zubní sklovinu.
- Podporuje optimální tělesnou hmotnost.
- Podporuje imunitní systém.
Použití v kuchyni
Žitný chléb z žitného kvásku, žitné těstoviny, žitné rizoto, žito jako příloha k jídlu, celozrnná žitná mouka, žitná káva, melta.
OVES
Oves obsahuje menší množství lepku. Řadí se mezi zahřívající obiloviny. V zimních měsících bychom jej tedy měli zařazovat do svého jídelníčku poměrně často.
Prospěšné látky
- Vyšší množství zdravého tuku a bílkovin, sacharidy, vláknina
- Fosfor, hořčík, železo, zinek, křemík, vitamíny B1, E
Jak nám prospívá
- Posiluje nervovou soustavu, srdeční sval
- Snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol
- Stabilizuje krevní cukr
- Působí blahodárně na naše sliznice a kůži
- Předchází zácpě.
Použití v kuchyni
Vařený nahý (bezpluchý) oves – tzv. ovesná rýže, ovesné vločky, ovesná kaše, zavářka do polévek, pojivo do těst místo vajíčka.
JEČMEN
Obsahuje menší množství lepku.
Prospěšné látky
- Bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vláknina
- Vitamíny skupiny B, selen, fosfor, měď, mangan, vápník, železo, zinek, hořčík, křemík
- Celý ječmen je výživově mnohem bohatší než kroupy a velké kroupy jsou bohatší než malé krupky. Kroupy se vyrábí obroušením celého zrna.
Jak nám prospívá
- Snižuje hladinu krevního cukru, cholesterolu, chrání srdce.
- Působí příznivě na činnost střev, zlepšuje trávení.
- Působí příznivě při kožních zánětech.
Použití v kuchyni
- Vařený bezpluchý ječmen, ječné kroupy, ječné těstoviny, zavářka do polévek, ječný slad Sladěnka, melta.
- Odvar z celého ječmene při rekonvalescenci, horečkách, žaludeční a střevní slabosti, váže toxické látky a podporuje funkci jater.
RÝŽE
Rýže je bezlepková a energeticky nejvyváženější obilovina. Je výborně stravitelná, vyvážená a má významný pročišťovací efekt. Proto bychom měli rýži konzumovat co nejčastěji, po celý rok. Rýže se prodává buď jako naturální (přírodní, hnědá), která je zbavena nestravitelné slupky a má zachovanou tenkou slupku, nebo rýže bílá, u které se odstraňuje i tato tenká výživná slupka. Bílá rýže tak postrádá velké množství důležitých živin. Všechny uváděné výhody rýže se tak týkají pouze rýže naturální. Bílé rýži se nemusíme vyhýbat, ale převažovat by v našem výběru měla určitě rýže naturální.
Prospěšné látky
- Sacharidy, bílkoviny, menší množství zdravých tuků, velké množství vlákniny
- Vitamíny sk. B (hlavně vitamín B1, niacin), E
- Minerály železo, mangan, zinek, hořčík, draslík, selen
- Ochranné látky lignany
Jak nám prospívá
- Prospívá nervovému a zažívacímu systému.
- Snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol.
- Udržuje nízkou hladinu krevního cukru.
- Pomáhá organismu odstraňovat škodliviny.
- Pomáhá udržovat optimální tělesnou hmotnost.
Použití v kuchyni
- Rýže dušená, zavářka do polévek, rýžové vločky, rýžové těstoviny, rýžový papír, rýžové extrudované chlebíčky, rýžová mouka, rýžové „mléko“.
- Naturální rýži běžně koupíme v podobě: kulatozrnné, dlouhozrnné, Basmati, pestrobarevné nebo Jasmínové rýže.
KUKUŘICE
Kukuřice je bezlepková obilovina. Z obilovin má nejvíce ochlazující charakter. Bohužel se začala už i u nás pěstovat geneticky modifikovaná kukuřice. Proto při nákupu volím vždy kukuřici v bio kvalitě, kde mám jistotu, že budu mít kukuřici nemodifikovanou.
Prospěšné látky
- Sacharidy, bílkoviny, vláknina
- Vitamíny sk. B, čerstvá kukuřice obsahuje vit. C
- Minerály draslík, fosfor, zinek, selen
Jak nám prospívá
- Je snadno stravitelná, nezatěžující, podporuje správnou funkci trávicího systému.
- Posiluje kosti, svaly i nervový systém.
Použití v kuchyni
- Uvařený čerstvý kukuřičný klas
- Cornfakes (kukuřičné lupínky) – neochucené, nedoslazované!
- Kukuřičná krupice na kaši a polentový knedlík
- Kukuřičný škrob – v bio kvalitě!
- Kukuřičné tyčinky, křupky, chlebíčky…
POHANKA
Pohanka je bezlepková, vysoce hodnotná obilovina. Z obilovin má nejvíce zahřívající charakter. Pohanku můžeme koupit neloupanou, která slouží jako semeno k pěstování. Ke konzumaci je vhodná loupaná pohanka, která je zbavena tvrdé slupky. V obchodech můžeme narazit na loupanou pohanku se světlým a tmavým zabarvením. Rozdíl je v technologii loupání. Tmavá pohanka vzniká loupáním za tepla, světlá pohanka loupáním za studena, což je šetrnější způsob.
Prospěšné látky
- Sacharidy, vysoká biologická hodnota bílkovin (18 různých aminokyselin), zdravé tuky a vysoký obsah vlákniny
- Vitamíny B1, B2, E, C, cholin a minerály zinek, selen, měď, hořčík
- Významný obsah rutinu. Rutin je obsažen nejvíce ve slupce zrna a v nati před květem. Denní potřeba rutinu je obsažena ve zhruba 200 g uvařené pohanky nebo ve 2 čajových sáčcích pohankové natě. Účinky rutinu se znásobují vitamínem C, proto je vhodné jíst zároveň s pohankou syrovou zeleninu nebo ovoce.
Jak nám prospívá
- Léčí cévní potíže, navrací cévám elasticitu.
- Reguluje krevní srážlivost a obsah cholesterolu.
- Snižuje hladinu krevního cukru.
- Podporuje regeneraci jaterních buněk.
- Je snadno vstřebatelná, podporuje trávicí aparát.
- Posiluje imunitu.
Použití v kuchyni
- Pohankové kroupy jako příloha nebo lámanka či krupice na kaši
- Pohanková mouka do různých placiček nebo palačinek
- Pohankové těstoviny
- Pohankový čaj, pohanková nať z vlastní zahrádky na chleba či do polévky, na brambory, apod.
JÁHLY
Jáhly jsou bezlepkovou zahřívající obilovinou. Jáhly byly jednou z hlavních obilovin Slovanů. Tradiční staročeský stůl se bez jáhel neobešel. Pro svůj vysoký obsah minerálních látek je nejméně kyselinotvornou obilovinou, naopak jsou lehce zásadité. Jáhly vznikají z prosa, odstraněním nestravitelné tvrdé slupky. Proso můžeme sypat do krmítek ptáčkům. Svým vyšším obsahem zdravých tuků snadněji žluknou. Proto je třeba vybírat jáhly z dobrého zdroje. Jáhly by měly být žluté, lesklé a neměly by obsahovat moc černých kuliček.
Prospěšné látky
- Sacharidy, bílkoviny, zdravé tuky, vláknina
- Železo, fosfor, hořčík, mangan, křemík, zinek, měď, draslík, vitamíny sk. B (hlavně B1, B2)
Jak nám prospívá
- Jsou velmi dobře stravitelné.
- Posilují slinivku, slezinu, oslabený žaludek.
- Podporují růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů.
- Zlepšují vzhled a pružnost kůže, svalovou tkáň.
- Mají protizánětlivé účinky.
- Urychlují hojení ran.
- Předchází osteoporóze.
- Posilují oči a oslabené ledviny. Působí jako lehké diuretikum (odvádí z těla tekutiny).
- Předchází anémii nebo ji pomáhají odstraňovat.
- Udržují nízkou hladinu cukru v krvi.
- Pomáhají snižovat únavu a depresi.
Použití v kuchyni
- Dušené jáhly jako příloha nebo jako jahelné rizoto
- Jahelná kaše slaná se zeleninou nebo sladká s ovocem a ořechy
- Jahelný nákyp
- Jahelné vločky
- Jahelná mouka
AMARANT
Amarant je bezlepková obilovina získávaná z rostliny Amarant metličkový. Název amarant znamená nesmrtelný. Svými obsahovými látkami a prospěchem pro náš organismus jej můžeme považovat za krále mezi obilovinami. Je velmi dobře stravitelná s vysokým obsahem kvalitních bílkovin (stejně jako quinoa, sója či konopné semínko).
Prospěšné látky
- Sacharidy, zdravé tuky, hodně vlákniny
- Velké množství bílkovin vysoké kvality (nejvíce ze všech obilovin, dokonce více než většina luštěnin).
- Výborný zdroj vápníku, hořčíku a železa. Vápníku obsahuje víc než mléko a železa víc než naturální rýže.
- Vitamíny sk. B, E, dokonce i vit. C
Jak nám prospívá
- Snižuje hladinu cholesterolu, chrání srdce, předchází ateroskleróze a mozkové mrtvici.
- Udržuje stálou hladinu cukru v krvi.
- Předchází vzniku anémie.
- Je výborně stravitelný, prospívá střevnímu systému, pomáhá proti zácpě, předchází nádorovým střevním onemocněním.
- Podporuje růst svalové hmoty.
- Podporuje regeneraci buněk,
Použití v kuchyni
- Uvařený amarant přidaný do polévek, kaší, omáček, příloh z jiných obilovin nebo salátů.
- Amarantové pukance připravené stejně jako popcorn.
QUINOA
Quinoa je používaná jako bezlepková obilovina. Jejím druhým názvem je merlík chilský. Je velmi dobře stravitelná s vysokým obsahem kvalitních bílkovin (stejně jako amarant, sója či konopné semínko).
Prospěšné látky
- Vysoký obsah bílkovin, sacharidy, zdravé tuky.
- Vysoký obsah železa, fosfor, draslík, zinek, hořčík
- Vitamíny sk. B, E
Jak nám prospívá
- Pomáhá při migrénách.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Pomáhá při kardiovaskulárním onemocnění, rakovině tlustého střeva a při diabetu.
- Udržuje nízkou hladinu cukru v krvi.
- Pomáhá při anémii.
Použití v kuchyni
- Zahuštění polévek, do bramboráků, do sladkých kaší, zeleninových salátů, na přípravu dezertů, jako zavářka do polévky.
- Všude tam, kde používáme rýži.
Reference:
- Hana Zemanová: BioAbecedář, vydavatel: Smart Press, vydáno v roce 2011, ISBN 978-80-87049-30-3.
- Vladimíra Strnadelová, Jan Zerzán: Radost z jídla, vydavatel: Anag, vydáno v roce 2008, ISBN 978-80-7263-473-6.
- www.celostnimedicina.cz